Shin Splint


Assalamualaikum.


Baru baru ni aku buat kerja yg agak gila. aku training olahraga. buat endurance dalam masa seminggu. non stop ok. setiap petang aku turun sport com. haha.. tapi ape yg aku dapat adalah kesakitan. apa seyh yg sakitnya?

korang pernah dengar tak SHIN SPLINT? aku baru je baru bende alah ni. nama dia nice kan. comel je. sakit dia pun perghhh.. nice !

normally..masa mula mula sakit ni. tak delah sakit sangat sampai kau tak boleh jalan. aku start rasa sakit hari ke 5 training. azab oi azab. masa lari tak sakit. bila dah stop tu. punya lah sakit allah je yang tahu.

dia sakit sebelah tulang tibia.

aku ada search internet pasal ni.

Punca Shin Splint.

Punca-punca splin shin boleh banyak dan pelbagai aspek. Berlebihan dalam aktiviti-aktiviti seperti berlari, berjoging, atau berbasikal boleh menyebabkan pelbagai jenis keradangan. Aktiviti baru, berubah berjalan permukaan atau aktiviti yang kerap pada permukaan keras , memakai kasut buruk patut atau haus , peningkatan yang drastik dalam aktiviti, atau berlari di atas permukaan tidak sekata juga boleh membuat seseorang individu lebih mudah terdedah kepada pembangunan splin shin. Bersama-sama dengan otot betis terlalu aktif , lebih- striding sering komponen masalah biomekanik asas akar umbi masalah. Seperti yang dijelaskan di atas, anterior tibialis adalah sangat penting semasa gaya berjalan. Yang tibialis otot anterior dan tendon memanjangkan lalu pelbagai "biasa " mereka apabila seseorang lebih- langkah. Untuk mengimbangi dan mencari ruang baru untuk pergerakan , otot akan berasingan daripada tibia ( betis ) dan menyebabkan keradangan dan kesakitan.

aku ada baca jugak. kalau kita push jugak shin splint ni. tulang dekat tempat sakit tu akan patah. jenis kepatahan adalah stress fracture. meremang pulak aku dengar. oh. sir zuhaili kata shin splint adalah chronic disease. dia makan masa yg panjang...

cara nak elok kan.

lagi elok kau rehat.
lepas training tu. letak ais. REST. ICE.

hanya sapa yg dah kena je tahu bagaimana kesakitan nya. wuwu... 

No comments:

SEGALA YANG BERADA DI ATAS INI ADALAH HAK MILIK BLOG INI