Tingkatan 6

assalamualaikum...


sekarang ini adalah masa untuk duduk depan laptop. Kenapa? sbb. keputusan2 untuk sambung belajar telah di papar kan...
most kt 5A & 5B dapat matrikulasi..
huhu.. best2........ tp.. pg ke mereka2 ini ??? xpe. jgn sibuk hal orang.
yang aku nih.. tetibe tercampak kat FORM 6... huhu.. apaaa daaaaaaa....

begitulahhh. tercampak kt sekolah CINA..
kalau HIGH SCHOOL KAJANG kan best... haha.. :D

form 6?? xde feeling laa.. hmmm..
ingat nak amek diploma jee..

tetibe terbace ttg nih..

Matrix
  1. Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
  2. Nak masuk susah (Contra)
  3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
  4. Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
  5. Kurang praktikal (Contra)
  6. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
  7. Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra) 
  8. Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
  1. Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
  2. Nak masuk susah (Contra)
  3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
  4. Kurang praktikal (Contra)
  5. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
  6. Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
  7. Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Diploma 
  1. Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
  2. Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
  3. Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
  4. Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
  5. Pembelajaran lebih relax. (Pro)
  6. Mungkin melekakan. (Contra)
  7. Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

Tahmidi (USIM)
  1. Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Aku pun tak berapa tahu. Tapi apa yang aku tahu, ianya  sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
  2. Perlu power bahasa arab.

Form 6 
  1. Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
  2. Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
  3. Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak.  (Super Pro)
  4. Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
  5. STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
  6. STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
  7. STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

Sijil 
  1. Pra- U (Contra)
  2. Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
  3. Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
  4. Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
  5. Aku tak rekomen korang ambil Sijil.



7 comments:

Hanini said...

wahh... post yg sungguh hebat. banyak bg aku pngetahuan.. dan makin menyulitkan aku untk membuat keputusan.. haha.. =)

tyqa said...

hahaaaa.... aku copy je.. sangat berguna info tuhh.. hope kita dapat buat keputusan yg TERBAIK.. ;))

Meor Adzim said...

saya sedang mengambil Sijil Pembantu Kesihatan Awam.. Alhamdulillah bulan 7 atau 8 ni dah posting... walaupun result SPM alhamdulillah... dan DM tinggalkan STPM.. walaupun hanya tinggal 3 Bulan sahaja lagi nak exam.. Pilih Yang terbaik untuk terus hidup..

HannaNabiella said...

Sy amek f6,! Huhu, sistem bru mey...
Follow me...~~~>> http://farhanabiella.blogspot.com/

tyqa said...

eh.. SPA ke? terima kasih dan semoga berjaya ek.. :D

tyqa said...

hehe.. kite pon amek.. tp sekejap je.. nti sy follow awk.. :D

Ieyza Afieyna said...

pilih yg mana rasa yg terbaik :) btw, gudluck in ur life :)

SEGALA YANG BERADA DI ATAS INI ADALAH HAK MILIK BLOG INI